Βάλτε τα παιδιά σας για ύπνο….νωρίς!
Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία (ΑΠΕ) εξέδωσε πρόσφατα (2016) ανακοίνωση με την οποία υιοθετεί τις οδηγίες της Αμερικανική Εταιρίας Ύπνου σχετικά με την προτεινόμενη διάρκεια ύπνου των παιδιών από τα βρέφη μέχρι τους εφήβους.
Οι οδηγίες που φέρουν τον τίτλο «Προτεινόμενη διάρκεια ύπνου για τον παιδιατρικό πληθυσμό» δημοσιεύτηκαν στις 13 Ιουνίου στο περιοδικό Clinical Sleep Medicine.
H ΑΠΕ υιοθετεί τις οδηγίες αυτές και ενθαρρύνει τους παιδιάτρους να συζητήσουν τις νέες συστάσεις και τις υγιεινές συνήθειες ύπνου με τους γονείς και τους εφήβους κατά διάρκεια των επισκέψεων τους.
Η ομάδα που εξέτασε τις οδηγίες προτείνει τις παρακάτω ώρες ύπνου για να επιτευχθεί το ιδανικό για την υγεία των παιδιών μας:
Τα βρέφη 4-12 μηνών θα πρέπει να κοιμούνται 12 με 16 ώρες το 24ωρο (συμπεριλαμβανομένων και των επεισοδίων μικρής διάρκειας ύπνου (υπνάκων)).
Τα παιδιά 1 έως 2 ετών θα πρέπει να κοιμούνται 11 έως 14 ώρες το 24ωρο συμπεριλαμβανομένων και των επεισοδίων μικρής διάρκειας ύπνου (υπνάκων)).
Τα παιδιά 3 έως 5 ετών θα πρέπει να κοιμούνται 10 με 13 ώρες το εικοσιτετράωρο συμπεριλαμβανομένων και των επεισοδίων μικρής διάρκειας ύπνου (υπνάκων)).
Τα παιδιά 6 έως 12 ετών θα πρέπει να κοιμούνται 9 έως 12 ώρες το 24ωρο συμπεριλαμβανομένων και των επεισοδίων μικρής διάρκειας ύπνου (υπνάκων)).
Τα παιδιά 6 έως 12 ετών θα πρέπει να κοιμούνται 9 έως 12 ώρες το 24ωρο συμπεριλαμβανομένων και των επεισοδίων μικρής διάρκειας ύπνου (υπνάκων)).
Οι έφηβοι 13 με 18 ετών θα πρέπει να κοιμούνται 8 με 10 ώρες το εικοσιτετράωρο.
“Η επαρκής διάρκεια ύπνου σε τακτική βάση οδηγεί σε βελτιωμένη προσοχή, συμπεριφορά, μαθησιακή μνήμη, συναισθηματική ρύθμιση, ποιότητα ζωής και σωματική και νοητική υγεία.”
Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επαρκής διάρκεια ύπνου σε τακτική βάση οδηγεί σε βελτιωμένη προσοχή, συμπεριφορά, μαθησιακή μνήμη, συναισθηματική ρύθμιση, ποιότητα ζωής και σωματική και νοητική υγεία.
Αντίθετα, η απουσία επαρκούς ύπνου κάθε βράδυ σχετίζεται με αύξηση στους τραυματισμούς, υπέρταση, παχυσαρκία και κατάθλιψη, ειδικά στους εφήβους οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς ή αυτοκτονικό ιδεασμό.
Επιπρόσθετα με τις οδηγίες αυτές, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει ότι όλες οι οθόνες στο σπίτι θα πρέπει να σβήνουν 30 λεπτά πριν την ώρα του ύπνου και ότι στα παιδικά δωμάτια δεν θα πρέπει να υπάρχει τηλεόραση, υπολογιστής ή άλλες οθόνες.
Για τα βρέφη και τα παιδιά η καθιέρωση μιας ρουτίνας πριν την ώρα του ύπνου είναι σημαντική για να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά κοιμούνται επαρκώς κάθε βράδυ. Η ρουτίνα «Βούρτσισμα-Βιβλίο και Κρεβάτι» (Brush-Book-Bed) είναι αυτή που προτείνεται από τους ειδικούς για τα παιδιά μας!
Και μην ξεχνάτε… ο ύπνος των παιδιών μπορεί να επηρεάζεται από παθολογικές καταστάσεις, πχ αδενοειδείς εκβλαστήσεις και υπερτροφικές αμυγδαλές, με αποτέλεσμα την εμφάνιση απνοιών στον ύπνο.
Η διάγνωση γίνεται με την τοποθέτηση από τον πνευμονολόγο μιας απλής συσκευής στο δάκτυλο του παιδιού (που στηρίζεται στο αντιβράχιο όπως ένα απλό ρολόι) η οποία μετρά το οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Εάν παρατηρούνται επεισόδια πτώσεων στο οξυγόνο κατά τον ύπνο, τίθεται η διάγνωση των απνοιών και είναι πιθανώς αναγκαία η αντιμετώπιση των παθολογικών αυτών καταστάσεων.