ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η Eτήσια Hμερίδα των Πνευμονολόγων Αναπνέω Ελεύθερα 2019.

Η ετήσια ημερίδα "Αναπνέω Ελεύθερα 2019" αποτέλεσε μια σημαντική συνάντηση για την επιστημονική κοινότητα των Πνευμονολόγων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Χανιά και συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του κλάδου.

Hμερίδα των Πνευμονολόγων 2019

ΑΝΑΠΝΕΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ 2019

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η ημερίδα "Αναπνέω Ελεύθερα" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πνευμονολόγος Χανίων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019.

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά ακούσαμε εναρκτήρια ομιλία του καθηγητή Πνευμονολογίας κ.Τζανάκη Νικόλαου για τον γηράσκοντα πνεύμονα. Μία ξεχωριστή ομιλία που περιείχε μαντινάδες, μύθους και κυρίως επιστημονικά δεδομένα για την γήρανση του πνεύμονα. Η ομιλία του αποτέλεσε συνδετικό κρίκο για αρκετές από τις ομιλίες που ακολούθησαν.

Στην επόμενη ομιλία η πνευμονολόγος του νοσοκομείου κα Κριετσέπη περιέγραψε αναλυτικά το πιο συχνό σύμπτωμα από το αναπνευστικό τον βήχα. Η ιατρός παρουσίασε τις αιτίες του βήχα τονίζοντας το γεγονός ότι ο βήχας μπορεί να προκαλείται και από εξωπνευμονικά αίτια όσο και ότι η διάγνωση του μερικές φορές προβληματίζει ακόμα και τους ειδικούς.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, ομιλητές και υποστηρικτές για την επιτυχία της ημερίδας “Αναπνέω Ελεύθερα 2019”. Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες εξελίξεις και εκδηλώσεις στον χώρο της πνευμονολογίας.

Οι διοργανωτές εκφράζουν τη δέσμευσή τους για τη συνεχή ενίσχυση της έρευνας και της εκπαίδευσης στον τομέα της πνευμονολογίας, με την ελπίδα ότι η “Αναπνέω Ελεύθερα” θα εξελιχθεί σε μια θεσμική εκδήλωση που θα συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της αναπνευστικής υγείας.

Hμερίδα των Πνευμονολόγων 2019

ΣΟΛΑΚΗ & ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ

Το πρώτο ήμισυ της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πνευμονολόγου κου Σολάκη ο οποίος μας μίλησε για το άσθμα, ένα νόσημα που προσβάλει περίπου 1 στους 10 ανθρώπους στην Ελλάδα (!) και συχνά δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως ιδίως στα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει τέτοια πρόοδο στην θεραπεία του άσθματος, που πρακτικά δεν υπάρχουν ασθενείς με συμπτώματα, εφόσον ακολουθούν τις οδηγίες του πνευμονολόγου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ενδιαφέρουσα ομιλία της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας κας Κοκκινάκη Αθανασίας η οποία μίλησε για την Ψυχολογία του Καπνίσματος. Η ψυχολόγος ανέλυσε τον εθισμό που αυτό προκαλεί, τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι τείνουν να από εθίζονται αλλά και την δυσκολία που έχουν οι άνθρωποι να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους. Μία τέτοια αλλαγή είναι και η διακοπή του καπνίσματος.

Background Asset 8 - Vittorakis website
Hμερίδα των Πνευμονολόγων 2019

Δρ. Βιττωράκης Στυλιανός

Ακολούθησε ο πνευμονολόγος κος Βιττωράκης Στυλιανός με ομιλία για τη Διακοπή του Καπνίσματος και τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Ο ιατρός παρουσίασε τις βλαβερές επιδράσεις του καπνίσματος στον οργανισμό μας (κακοήθειες, εμφράγματα, εγκεφαλικά κα) που το καθιστούν την πρώτη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον σύγχρονο κόσμο.

Έγινε αναφορά στην ύπουλη και θανατηφόρο δράση του παθητικού καπνίσματος και η ομιλία ολοκληρώθηκε με λεπτομέρειες για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος των Πνευμονολόγων, στα οποία μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα ευκολότερα από όσο φαντάζεστε και με ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 80%!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του πνευμονολόγου κου Μαρκάτου Μιλτιάδη ο οποίος παρουσίασε την 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως, την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια , μία νόσο που επίσης προκαλείται σχεδόν αποκλειστικά από το κάπνισμα και προκαλεί σημαντική αναπηρία στον καπνιστή.

Δρ. Βιττωράκης Στυλιανός Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Ημερίδα Αναπνέω 2019
Hμερίδα των Πνευμονολόγων 2019

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τα μηνύματα για τους πάσχοντες είναι ενθαρρυντικά καθώς οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε για τη νόσο έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Η διάγνωση της γίνεται αποκλειστικά με την σπιρομέτρηση στον πνευμονολόγο.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή στην διοργάνωση των πνευμονολόγων που συμμετείχαν στα προεδρία των ομιλιών όπως της κας Δαμιανάκης, της κας Μιχελάκης και της κας Βουλγαράκης αλλά και όλων των πνευμονολόγων του νομού που δρώντας με ομαδικό πνεύμα στήριξαν για μία ακόμη φορά την διοργάνωση.

Πάνω απ΄όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες μας που με αμείωτο το ενδιαφέρον παρακολούθησαν την εκδήλωση μέχρι το τέλος της και συμμετείχαν ιδιαίτερα ενεργά με τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους.

Η παρουσία τους είναι η επιβράβευση μας και ο λόγος για τον οποίο δίνουμε από σήμερα ραντεβού για το 2020!

Ημερίδα Αναπνέω 2019 - Βιττωράκης Πνευμονολόγος
Image Source: Freepik