ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η Eτήσια Hμερίδα των Πνευμονολόγων Αναπνέω Ελεύθερα 2018.

Η ετήσια ημερίδα "Αναπνέω Ελεύθερα 2018" αποτέλεσε μια σημαντική συνάντηση για την επιστημονική κοινότητα των Πνευμονολόγων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Χανιά και συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του κλάδου.

Hμερίδα των Πνευμονολόγων 2018

ΑΝΑΠΝΕΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ 2018

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η ημερίδα "Αναπνέω Ελεύθερα" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πνευμονολόγος Χανίων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018.

Την διοργάνωση προλόγισε η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Χανίων παιδοχειρουργός κα Ορφανουδάκη αναφέροντας την σημασία τέτοιων εκδηλώσεων στην πρωτογενή πρόληψη της υγείας των πολιτών,. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χανίων κος Τάσος Βάμβουκας μας καλωσόρισε ανακοινώνοντας ότι οι προσπάθειες που ξεκίνησε ο σύλλογος μας για να γίνουν τα Χανιά μια "άκαπνη πόλη" θα υποστηρικτούν άμεσα από τον Δήμο.

Η διοργάνωση ξεκίνησε με ένα θέμα που έχει απασχολήσει όλους μας, τον Καρκίνο του πνεύμονα, που όπως αναλυτικά παρουσίασε η πνευμονολόγος του νοσοκομείου κα Κριετσέπη, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο κάπνισμα.

Στη συνέχεια ο πνευμονολόγος κος Πρωτοπαπαδάκης μας ανέφερε το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο, μία σημαντική αιτία κινδύνου για την υγείας μας που ακόμα και σήμερα δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως, παρόλο που η επικινδυνότητα του συνδρόμου ήταν αντιληπτή και απεικονίζοταν σε έργα από τις αρχές του 20ου αιώνα (βλέπε εικόνα).

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, ομιλητές και υποστηρικτές για την επιτυχία της ημερίδας “Αναπνέω Ελεύθερα 2019”. Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες εξελίξεις και εκδηλώσεις στον χώρο της πνευμονολογίας.

Οι διοργανωτές εκφράζουν τη δέσμευσή τους για τη συνεχή ενίσχυση της έρευνας και της εκπαίδευσης στον τομέα της πνευμονολογίας, με την ελπίδα ότι η “Αναπνέω Ελεύθερα” θα εξελιχθεί σε μια θεσμική εκδήλωση που θα συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της αναπνευστικής υγείας.

Hμερίδα των Πνευμονολόγων 2019

ΜΑΡΚΑΤΟΣ & ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

Ακολούθησε ο πνευμονολόγος κος Μαρκάτος αναλύοντας την 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως, την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, μία νόσο που επίσης προκαλείται σχεδόν αποκλειστικά από το κάπνισμα, προκαλεί σημαντική αναπηρία, παρόλο που τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Η διάγνωση της γίνεται αποκλειστικά με την σπιρομέτρηση στον πνευμονολόγο.

Το πρώτο ήμισυ της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πνευμονολόγου κου Καλογεράκη για το άσθμα στον πνευμονολόγο, ένα νόσημα που προσβάλει περίπου 1 στους 10 ανθρώπους στην Ελλάδα (!) και συχνά δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως ιδίως στα παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει τέτοια πρόοδο στην θεραπεία του άσθματος, που πρακτικά δεν υπάρχουν ασθενείς με συμπτώματα, εφόσον ακολουθούν τις οδηγίες του πνευμονολόγου.

Asset Background - Dr Vittorakis
Hμερίδα των Πνευμονολόγων 2019

Δρ. Βιττωράκης Στυλιανός

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλία του πνευμονολόγου Βιττωράκη Στυλιανού για το Κάπνισμα και τους τρόπους διακοπής του, αναφέροντας τις βλαβερές επιδράσεις του στον οργανισμό μας (κακοήθειες, εμφράγματα, εγκεφαλικά κα) που το καθιστούν την πρώτη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον σύγχρονο κόσμο.

Έγινε αναφορά στην ύπουλη και θανατηφόρο δράση του παθητικού καπνίσματος και η ομιλία ολοκληρώθηκε με λεπτομέρειες για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος των Πνευμονολόγων, στα οποία μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα ευκολότερα από όσο φαντάζεστε και με ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 80%!

Σύλλογος Πνευμονολόγος Χανίων - Αναπνέω 2018, Δρ. Στυλιανός Βιττωράκης Πνευμονολόγος.
Hμερίδα των Πνευμονολόγων 2019

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο πνευμονολόγος κος Σολάκης ανάλυσε διεξοδικά τους κινδύνους που διατρέχουμε από τις Νέες τάσεις καπνίσματος, με κύρια αναφορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στο i-QOS, τονίζοντας ότι εκτός από επικίνδυνα για την υγεία είναι και παντελώς αναποτελεσματικά ώς μέθοδοι διακοπής καπνίσματος και χρησιμοποιούνται από την καπνο-βιομηχανία για την διαιώνιση του καπνίσματος και την διείσδυση του σε νεότερες ηλικίες!

Η εκδήλωση έκλεισε με την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του αρθρογράφου κου Αλεβαντή (ιδρυτή του συλλόγου για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα "Ακαπνίστας¨) για το κάπνισμα και τον σεβασμό στον πλησίον αναφέροντας πολύ σημαντικά στοιχεία για την πλούσια δράση του συλλόγου, νομικά στοιχεία για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην εφαρμογή του νόμου, προστατεύοντας τους εαυτούς μας αλλά και τους καπνιστές.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή στην διοργάνωση των πνευμονολόγων που συμμετείχαν στα προεδρία των ομιλιών όπως της κας Δαμιανάκης, της κας Μιχελάκης και της κας Βουλγαράκης αλλά και όλων των πνευμονολόγων του νομού που δρώντας με ομαδικό πνεύμα στήριξαν για μία ακόμη φορά την διοργάνωση.

Πάνω απ΄όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες μας που με αμείωτο το ενδιαφέρον παρακολούθησαν την εκδήλωση μέχρι το τέλος της και συμμετείχαν ιδιαίτερα ενεργά με τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους.

Η παρουσία τους είναι η επιβράβευση μας και ο λόγος για τον οποίο δίνουμε από σήμερα ραντεβού για το 2019!

Καρκίνος Πνεύμονα - Πληροφορίες για πνευμονολογικά νοσήματα
Image Source: Freepik