ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ 

Ένας ορατός κίνδυνος: η αφρικανική σκόνη και οι επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων που φέρει στην υγεία μας.

Η Αφρικανική Σκόνη είναι ένας συχνός και ανεπιθύμητος επισκέπτης! Κάτω από την αθώα εμφάνιση της, κρύβονται τα βαριά μέταλλα και τα χημικά στοιχεία που μεταφέρονται από τον αέρα.

Για πιο λόγο είναι βλαβερή η αφρικανική σκόνη;

Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει βαρέα μέταλλα και στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο , ψευδάργυρο κ.α. Για την ύπαρξη των επικίνδυνων αυτών ουσιών στη μεταφερόμενη σκόνη ευθύνεται, κατά κύριο λόγο, η ανθρωπογενής μόλυνση στις αφρικανικές ερήμους, όπως η κίνηση οχημάτων, η απόρριψη αποβλήτων, η καύση των σκουπιδιών αλλά και παλιότερα ο πόλεμος στη Λιβύη.

Η Αθέατη Απειλή

Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μία πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά.

Επίσης , όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ<10μm) τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.

Background Asset 07 - Vittorakis website

η προστασία της υγείας μας είναι πρωταρχικής σημασίας τις περιόδους που μας επισκέπτεται η Αφρικανική Σκόνη!

Επομένως, η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων με αυτοκίνητο μπορεί να είναι μια λογική προφύλαξη, καθώς οι ρύποι αυτοκινήτων μπορούν να ενισχύσουν την τοξικότητα και την ερεθιστικότητα της σκόνης. Αυτό θα μειώσει την έκθεση σε αυτές τις επικίνδυνες σωματίδια και θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας σας και των άλλων γύρω σας.

Τι μπορεί να προκαλέσει η Αφρικανική σκόνη;

Επιπτώσεις στην Υγεία και Ποιότητα Ζωής

Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση-παρόξυνση των αναπνευστικών ή καρδιολογικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς. Για παράδειγμα όσοι πάσχουν από άσθμα (παιδιά ή ενήλικες) ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συχνά χειροτερεύουν τις μέρες αυτές καθώς η σκόνη είναι ιδιαίτερα ερεθιστική τους πνεύμονες.

Σκεφτείτε ότι τα 2 αυτά νοσήματα αφορούν στο 15-18% του πληθυσμού, δηλ 1 στους 5 περίπου ανθρώπους μπορεί να νιώσει επιδείνωση στην υγεία του ΜΟΝΟ από το αναπνευστικό τις μέρες αυτές. Πιο ευαίσθητοι είναι οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα νοσήματα( πχ καρδιολογικά), όσοι η νόσος τους χαρακτηρίζεται μέτρια ή σοβαρή, και φυσικά όσοι δεν λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες που υπάρχει Αφρικανική σκόνη αυξάνονται τα κρούσματα θανάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμοια οι επισκέψεις στους ιατρούς. Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο στην Αθήνα –λόγω της μόλυνσης- αλλά και στην Κρήτη μας λόγω της πιο κοντινής απόστασης με την Αφρική.

Σκεφτείτε ότι το 2006 στον σταθμό της Φοινοκαλιάς στην βόρεια Κρήτη έχει μετρηθεί μέχρι το μεγαλύτερο επεισόδιο δηλαδή 2500 μgr σκόνης όταν το όριο είναι 50μgr!

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος;

Τα Επικίνδυνα Συμπτώματα που Απειλούν την Υγεία

Δύσπνοια, βήχας, βάρος στο στήθος, συριγμός και προκάρδιο άλγος που δεν περνάνε με την αγωγή «ανακούφισης- έκτακτης ανάγκης» που έχει δοθεί σε κάθε ασθενή ανάλογα με το νόσημα του.

Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα, βάρος στο στήθος και προκάρδιο άλγος, και οι ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ασθενείς με καρδιακά προβλήματα αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές όπως η Αθήνα και η Κρήτη, και συχνά οδηγεί σε αυξημένο αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομεία και επισκέψεις στους ιατρούς. Η προστασία από τις επιπτώσεις της Αφρικανικής Σκόνης απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και προληπτικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών.

Τι θα συμβουλεύατε τους ασθενείς;

Η Αθέατη Απειλή

Για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν συμπτώματα λόγω της έκθεσης στην Αφρικανική Σκόνη, ορισμένες συμβουλές μπορεί να είναι οι εξής:

Θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε άσκοπη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και οπωσδήποτε την άσκηση τις μέρες αυτές:

  1. όσοι πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα και κυρίως από άσθμα και ΧΑΠ.
  2. οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.
  3. οι ηλικιωμένοι.
Αφρικανική Σκόνη – Ένας συχνός και ανεπιθύμητος επισκέπτης!!!
Image Source: Freepik

Παραμονή σε Κλιματιζόμενους Χώρους και Αποφυγή Μετακινήσεων

Να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους οπού τα κλιματιστικά να έχουν σωστά συντηρηθεί. Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων με αυτοκίνητα καθώς, όπως αναφέραμε, οι ρύποι των οχημάτων συμβάλουν στο να γίνεται πιο τοξική και ερεθιστική η σκόνη από την Αφρική, ενώ παράλληλα η έκθεση σε αυτές αυξάνεται.

Συνέχιση της Φαρμακευτικής Αγωγή

Να λαμβάνουν κανονικά την φαρμακευτική τους αγωγή (όσοι πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα)

Συνεχή Επικοινωνία με τον Πνευμονολόγο

Να ενημερώσουν αμέσως τον πνευμονολόγο ή τον καρδιολόγο τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχας, βάρος στο στήθος ή προκάρδιο άλγος.

info - Vittorakis
Συνεχίστε τη λήψη των φαρμάκων σας κανονικά και εάν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Τέλος, προσέξτε τη διατροφή σας και προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό για να διατηρήσετε την ενυδάτωσή σας και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της σκόνης.