ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων και εξειδικευμένης συμβουλευτικής, βοηθούμε τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την εξάρτηση και να αποκτήσουν μια υγιή και ενεργή ζωή.

Στο Ιατρείο του Δρ. Στυλιανού Βιττωράκη, στόχος μας είναι η βελτίωση της υγείας και του ευεξίας των ασθενών μας, παρέχοντας υποστήριξη και καθοδήγηση καθ' όλη τη διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος.

Background Asset 07 - Vittorakis website

Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.

Ο εύκολος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα ο οποίος αποδεδειγμένα, έχει βοηθήσει καπνιστές εύκολα και ανώδυνα να γίνουν ευτυχισμένοι μη καπνιστές.

Γνωρίζετε ότι το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον σύγχρονο κόσμο;

Ότι δηλαδή αν μπορέσουμε να το εξαλείψουμε θα σώζουμε ετησίως περισσότερους ανθρώπους συγκριτικά με την θεραπεία της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της χοληστερίνης κ.α . Κάθε χρόνο πεθαίνουν από το κάπνισμα πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και περίπου 24 χιλιάδες Έλληνες. Είναι αιτία για παθήσεις που υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας.

Προσαρμοσμένη Στήριξη για Υγιή Ζωή

*80% Επιτυχία στην Διακοπή του Καπνίσματος

Ο ευκολότερος τόπος να κόψει κάποιος το κάπνισμα είναι με τη βοήθεια που θα λάβει στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος. Και αυτό διότι έχει μετρηθεί ότι μόνοι τους καταφέρνουν και κόβουν το κάπνισμα λιγότεροι από 5 στους 100 ανθρώπους, ενώ στο ιατρείο διακοπής του καπνίσματος τα ποσοστά ξεπερνούν το 80%.

Πάνω απο 80% είναι το ποσοστό επιτυχίας σε εκείνους που επιλέγουν ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος για να διακόψουν το κάπνισμα!

Τι είναι το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος;

 

Οδηγώντας στη Ζωή Χωρίς Καπνό

Χρησιμοποιούμε τον όρο ιατρείο διακοπής καπνίσματος για να περιγράψουμε την σύγχρονη, μελετημένη και αποδεδειγμένη επιστημονικάδιαδικασία διακοπής του καπνίσματος που γίνεται στα ιδιωτικά ιατρεία πνευμονολόγων και σε μερικά νοσοκομεία.

Οι πνευμονολόγοι που ασχολούνται με τη διακοπή του καπνίσματος έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση κατά την περίοδο της ειδίκευσης τους αλλά και μετέπειτα σε ειδικά σεμινάρια που οργανώνονται τακτικά από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία. Και αυτό διότι το κάπνισμα θεωρείται ως μία ακόμη νόσος, αφού σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια της εθιστικής συνήθειας.

Τρόποι Διακοπής Καπνίσματος - Πνευμονολόγος Χανιά Κρήτης
Image Source: Freepik

Ο εθισμός στο τσιγάρο είναι προφανής καθώς ο καπνιστής έχει έντονη επιθυμία και αδυνατεί να περιορίσει την χρήση του αναπτύσσοντας ταχέως συμπτώματα στέρησης σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Επιπλέον έχει ανάγκη για ολοένα και περισσότερη χρήση του (ανάπτυξη ανοχής) και καπνίζει παρά τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς και τις ενδείξεις για τη βλαπτική επίδραση στην υγεία. Συγκριτικά με άλλες απολαύσεις το κάπνισμα αποτελεί προτεραιότητα για τον καπνιστή και μετά από κάθε επιτυχή διακοπή του τα ποσοστά υποτροπής είναι υψηλά.

Το γεγονός ότι το κάπνισμα είναι μία εθιστική συνήθεια οφείλεται σε μία μόνο από τις 4000 βλαβερές ουσίες που εκλύονται κατά την καύση του τσιγάρου: την νικοτίνη (Εικόνα 2). Η νικοτίνη είναι μία ισχυρή εξαρτησιογόνος ουσία, όμοια με την ηρωίνη και το αλκοόλ, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Για τους παραπάνω λόγους στα ιατρεία διακοπής εφαρμόζουμε σύγχρονες  μεθόδους,  μελετημένες και αποδεδειγμένες επιστημονικά, ενώ  συχνά χρησιμοποιούμε φάρμακα ειδικά για την απεξάρτηση από τη νικοτίνη. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή την διακοπή του καπνίσματος με τρόπο επιστημονικά ορθό και αποδεκτό, όπως κάνουμε για όλα τα νοσήματα.

Ταξινόμηση Εξαρτησιογόνων Ουσιών - Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος - Βιττωρακής Στυλιανός
Inage Source: Wikipidia
Ταξινόμηση Καπνίσματος - Βιττωράκης Χανιά
Inage Source: Χανιώτικα Νέα

*Στα ιατρεία διακοπής εφαρμόζουμε σύγχρονες  μεθόδους,  μελετημένες και αποδεδειγμένες επιστημονικά, ενώ  συχνά χρησιμοποιούμε φάρμακα ειδικά για την απεξάρτηση από τη νικοτίνη.

Ταξινόμηση Εξαρτησιογόνων Ουσιών - Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος - Βιττωρακής Στυλιανός
Inage Source: Wikipidia
Ταξινόμηση Καπνίσματος - Βιττωράκης Χανιά
Inage Source: Χανιώτικα Νέα

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος;

Επισκέψεις & Αποτελέσματα

Το κάπνισμα είναι, όπως αναφέραμε, μία ιδιαίτερα εθιστική συνήθεια. Για τον λόγο αυτό η διακοπή του απαιτεί συστηματική προσπάθεια.

Με εξειδικευμένο προσωπικό και προηγμένες μεθόδους, προσφέρουμε ολοκληρωμένη υποστήριξη και καθοδήγηση για την επίτευξη των στόχων σας στη διακοπή του καπνίσματος. Μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων και εξειδικευμένης συμβουλευτικής, βοηθούμε τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την εξάρτηση και να αποκτήσουν μια υγιή και ενεργή ζωή. Στόχος μας είναι η βελτίωση της υγείας και του ευεξίας των ασθενών μας, παρέχοντας υποστήριξη και καθοδήγηση καθ’ όλη τη διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος.

Παρόλο που η διάρκεια της παρακολούθησης του καπνιστή στο ιατρείο διαρκεί μερικούς μήνες, ο καπνιστής σταματά να καπνίζει τις πρώτες ημέρες! Το τυπικό πρόγραμμα επισκέψεων που ακολουθείται στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος φαίνεται παρακάτω.

Βασική Δομή Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος - Βιττωράκης Στυλιανός - Χανιά
Διάγραμμα 1. Τυπικό Πρόγραμμα Επισκέψεων σε Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος

Προσαρμοσμένη Στήριξη για Υγιή Ζωή

Από το διάγραμμα 1, φαίνεται ότι σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος γίνεται ένας βασικός έλεγχος ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλα τα νοσήματα που αντιμετωπίζει ο πνευμονολόγος.

Συγκεκριμένα εκτιμάται η αποτελεσματικότητα και οι πιθανές παρενέργειες της θεραπείας και γίνεται κατάλληλη ρύθμιση αυτής όταν χρειάζεται.

Επιπλέον ο ασθενής εξετάζεται κλινικά, μετρώνται οι ζωτικές του λειτουργίες (αρτηριακή πίεση, έλεγχος σφυγμού, κορεσμός αρτηριακού αίματος), ενώ στην αρχή και στο τέλος της θεραπείας γίνονται ειδικές πνευμονολογικές εξετάσεις όπως η σπιρομέτρηση και η μέτρηση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας ο καπνιστής παροτρύνεται να επικοινωνεί με τον ιατρό για οτιδήποτε τον απασχολεί ενώ μετά την διακοπή της (θεραπείας) η επικοινωνία με τον πρώην καπνιστή διατηρείται για τουλάχιστον ένα έτος.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και στα μεσοδιαστήματα των επισκέψεων ο ιατρός μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον καπνιστή για να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του προγράμματος. 

Ο λόγος της ¨εντατικής¨ αυτής παρακολούθησης είναι κυρίως η έγκαιρη πρόληψη των υποτροπών που δεν είναι σπάνιες σε μία τόσο εθιστική συνήθεια.
Παρατηρείστε ξανά στο διάγραμμα ότι πρακτικά όλοι σταματούν να καπνίζουν τις πρώτες ημέρες της θεραπείας!

Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Χανιά - Βιττωράκης Στυλιανός
Image Source: Freepik

Ποιες εξετάσεις γίνονται στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος;

Στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος μπορούμε εύκολα και με ακρίβεια:

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άχρωμο και άοσμο δηλητηριώδες αέριο που παράγεται με το κάπνισμα.

Είναι δηλητηριώδες γιατί στερεί από το αίμα τη δυνατότητα να μεταφέρει το οξυγόνο στα όργανα του σώματος με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται αναλόγως ζωτικά όργανα όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Οι θάνατοι που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από την καύση κάρβουνων (πχ. μαγκάλια) σε εσωτερικούς χώρους οφείλονται στο CO.

Οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε πλήρως εξοπλισμένα πνευμονολογικά ιατρεία.

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να με βοηθήσουν;

Ο καπνιστής ενδέχεται να λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή για την διακοπή του καπνίσματος. Η απόφαση για χορήγηση θεραπείας συναποφασίζεται με τον καπνιστή κατά την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο αφού ληφθεί το ιατρικό του ιστορικό (γενικό και προσαρμοσμένο στο κάπνισμα) και υπολογιστεί ο βαθμούς εξάρτησης στη νικοτίνη ( ερωτηματολόγια, CO, σπιρομέτρηση).

Η χορήγηση ειδικής για την διακοπή του καπνίσματος αγωγής μειώνει τα στερητικά συμπτώματα και καθιστά την απεξάρτηση από τη νικοτίνη, μία απλή και εξαιρετικά ασφαλής διαδικασία.

Η φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν χορηγηθεί είναι εξειδικευμένη και ρυθμισμένη κατάλληλα για τον συγκεκριμένο καπνιστή και διαρκεί 2-3 μήνες. Ο καπνιστής δεν θα πρέπει να προβληματίζεται για την πιθανή χορήγηση φαρμάκων ούτε να επηρεάζεται από πληροφορίες που μπορεί να βρει στο διαδίκτυο ή στο κοντινό του περιβάλλον.

Τα φάρμακα που υπάρχουν για τη διακοπή του καπνίσματος είναι εξαιρετικά ασφαλή αρκεί να χορηγούνται όπως όλα τα φάρμακα, δηλαδή με καθοδήγηση του ειδικού, σύμφωνα με τις ενδείξεις και στη σωστή- συχνά ρυθμιζόμενη δοσολογία. Τότε μόνο επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών. Και μην ξεχνάτε ότι με τον σύντομο τρόπο αυτό σταματάτε πολύ γρήγορα μία βλαβερή και μακροχρόνια συνήθεια.

info - Vittorakis
Ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος περιλαμβάνουν:

Υποκατάστατα Νικοτίνης.

Τα υποκατάστατα νικοτίνης δρουν προσφέροντας στον οργανισμό την νικοτίνη αντί για το τσιγάρο και επομένως μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα στέρησης και την ανάγκη για κάπνισμα. Φυσικά δεν περιέχουν τις υπόλοιπες 4000 περίπου βλαβερές ουσίες του τσιγάρου.

Επίσης ο τρόπος που απελευθερώνουν την νικοτίνη και τα επίπεδα που δημιουργούν είναι διαφορετικά από το τσιγάρο οδηγώντας έτσι σταδιακά στην απεξάρτηση. Υπάρχουν σε μορφή εισπνοής τσιγάρου, τσίχλας, καραμέλας, ρινικού σπρέι, και αυτοκόλλητου-εμπλάστρου.

Καμία μορφή δεν υπερέχει, αλλά συχνότερα χρησιμοποιούμε συνδυασμό εμπλάστρου και κάποιας άλλης μορφής. Αυτό, καθώς και την δοσολογία, θα τα αποφασίσει ο πνευμονολόγος σας.

Βαρενικλίνη (Champix).

Η βαρενικλίνη δρα στον εγκέφαλο και μειώνει τα στερητικά συμπτώματα αλλά και την ευχαρίστηση που προσφέρει η νικοτίνη, προκαλώντας στον καπνιστή ένα αίσθημα κορεσμού, ότι δηλαδή έχει ήδη καπνίσει. Είναι από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τη διακοπή.

Σε μερικούς καπνιστές μπορεί να προκαλέσει ήπια ναυτία και αληθοφανή όνειρα  (όσο το λαμβάνουν) που πρακτικά ποτέ δεν αποτελούν αιτία διακοπής της αγωγής καθώς υποχωρούν με την πάροδο των ημερών.

Βουπροπιόνη.

Η βουπροπιόνη είναι ένα φάρμακο που βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος, το οποίο παρεμπίπτοντος έχει βρεθεί ότι έχει και ήπιες αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μπορεί να ληφθεί και σε συνδυασμό με υποκατάστατα νικοτίνης.

Βοηθά στην διατήρηση του σωματικού βάρους κατά την διακοπή. Μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και δεν πρέπει να χορηγείται σε καπνιστές κάτω των 18 ετών, σε ιστορικό επιληψίας και άλλες παθήσεις. 

Άλλες Μέθοδοι Διακοπής Καπνίσματος

Από την φαρμακευτική αγωγή μέχρι τη συμβουλευτική υποστήριξη και τις εναλλακτικές θεραπείες.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια σημαντική απόφαση που μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία και την ευεξία ενός ατόμου. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πρόκληση και απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και υποστήριξη.

Σταματώντας το κάπνισμα ξεκινά το ταξίδι για μία καινούρια - καθαρή ζωή απαλλαγμένη από την διαρκή εξάρτηση, τον βήχα και τον διαρκή κίνδυνο.
Δρ. Βιττωράκης Στυλιανός Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δρ. Βυττωράκης Στυλιανός
Πνευμονολόγος Φυματιολόγος

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα

Τα τελευταία χρόνια έχουν προωθηθεί για εμπορικούς λόγους ως ασφαλή υποκατάστατα του τσιγάρου και έχουν μάλιστα μεγάλη διείσδυση ειδικά στους νέους. Πρέπει να αποφεύγεις την χρήση τους καθώς κυκλοφορούν στο εμπόριο παρόλο που είναι αποδεδειγμένως αναποτελεσματικά, ενώ υπάρχουν πλέον πολλές μελέτες που αποδεικνύουν την βλαβερή τους δράση.

Για παράδειγμα, βρέθηκαν πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα που απελευθέρωναν ουσίες είτε καρκινογόνες (πχ διαιθυλενογλυκόλη ουσία των αντιψυκτικών του αυτοκινήτου), είτε μη αναμενόμενες (amino-tadalafil, rimonabant, cannabis, vodka), ή τέλος περιείχαν νικοτίνη σε τοξικά επίπεδα.

Επίσης μελέτες απέδειξαν ότι επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία του πνεύμονα, όπως αυτή μετράται με τα σύγχρονα σπιρόμετρα, ενώ πρόσφατα βρέθηκε ότι προδιαθέτουν για σοβαρές λοιμώξεις και επιπλοκές (υγρό στον πνεύμονα-πλευριτική συλλογή). Ακόμη και αν κάποτε τροποποιηθούν και γίνουν ασφαλή, με σαφές περιεχόμενο και δοσολογία, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς παρακολούθηση.

Άλλωστε, δεν είναι σωστό να αντικαθιστάμε μία βλαβερή συνήθεια και ένα αρνητικό πρότυπο με άλλα πιθανώς λιγότερο βλαβερά.

IQOS και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού - Δρ. Βιττωράκης Στυλιανός Πνευμονολόγος & Φυματιολόγος
Inage Source: Freepik

Βελονισμός

Παρόλο που μελέτες δεν έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του,   εάν συμμετέχεις σε κάποιο πρόγραμμα, δεν καπνίζεις και νιώθεις ότι ο βελονισμός σε βοηθάει, δεν είναι αναγκαίο να διακόψεις.

Άλλωστε η «εικονική» (placebo-ψυχολογική) δράση κάθε μεθόδου είναι καλοδεχούμενη εάν αυτή έχει θετικά αποτελέσματα.

Ομοίως δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος μέθοδοι όπως η θεραπεία με laser, η πιεσοθεραπεία, η ηλεκτροδιέγερση και η ύπνωση.

Άλλες μέθοδοι διακοπής καπνίσματος - Βελονισμός - Βιττωράκης Στυλιανός
Inage Source: Freepik

Γιατί πρέπει να κόψω το κάπνισμα – Ποια είναι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματός;

Σταματώντας το κάπνισμα ξεκινά το ταξίδι για μία καινούρια-καθαρή ζωή απαλλαγμένη από την διαρκή εξάρτηση, τον βήχα και τον διαρκή κίνδυνο.

Το να διακόψεις το κάπνισμα είναι ένα δώρο ζωής. Μία απόφαση που βελτιώνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη ζωή σου και των οικείων σου από όλες τις απόψεις.

Προστάτευσε το σώμα σου, την οικογένειά σου, τους φίλους σου, το περιβάλλον!

Ωφέλη Διακοής Καπνίσματος - Βιττωράκης Στυλιανός