ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ενημερωτική Ομιλία για το Κάπνισμα στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων.

Ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να συμμετέχω στην εκδήλωση με θέμα "Ο κίνδυνος του καπνίσματος" που πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ των Χανίων. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια ευκαιρία για να επικεντρωθούμε στις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία μας και να ενημερωθούμε για τους κινδύνους που συνδέονται με αυτή τη συνήθεια.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

SMOKE FREE GREECE

Την Παρασκευή 12/4/2019 ο ιατρός ενημέρωσε τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της παρέμβασης «SMOKE FREE GREECE ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΠΝΟΥ», που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας για μαθητικό πληθυσμό σε εθνικό επίπεδο, που υιοθετεί το Υπουργείο Υγείας στο θεματικό άξονα «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Μετρήσεις & Αποτέλεσματα

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επιδράσεις του τσιγάρου στον αναπτυσσόμενο οργανισμό τους, τους λόγους για τους οποίους οι νέοι παρασύρονται και ξεκινούν τη θανατηφόρο αυτή συνήθεια, αλλά και τα οφέλη από τη διακοπή του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο που εκτός από βλαβερό θεωρείται “δούρειος ίππος" για την διάδοση του συμβατικού τσιγάρου σε νέες ηλικίες.

Στο τέλος κάθε ομιλίας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υποβληθούν εθελοντικά σε μέτρηση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα, του αερίου δηλαδή που εκλύεται από το τσιγάρο και βρίσκεται στο αίμα κάθε καπνιστή, εμποδίζοντας τη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό μας. Με έκπληξη οι μαθητές μπόρεσαν να καταλάβουν πόσο βλαβερό είναι το τσιγάρο σε μία ηλικία όπου οι επιπτώσεις του δεν είναι ακόμα εμφανείς.

Συγχαρητήρια στους μαθητές για την ειλικρίνεια και το θάρρος να φανερώσουν τον εθισμό τους αλλά και στην διεύθυνση και τους καθηγητές του σχολείου για την φιλοξενία και υποστήριξη της ομιλίας.

Η Ομιλία μου επικεντρώθηκε στις σοβαρές συνέπειες του καπνίσματος στο αναπνευστικό σύστημα και την υγεία γενικότερα. Επισήμανα τους κινδύνους για αναπτυξιακά προβλήματα, ασθένειες των πνευμόνων και την αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, επισήμανα τον ρόλο που διαδραματίζει το κάπνισμα στην επιδείνωση της ανθεκτικότητας των μικρών μας φίλτρων, των βλεννογόνων, καθώς και στην αύξηση του κινδύνου για αναπνευστικές λοιμώξεις.

Δρ. Βιττωράκης Στυλιανός.

Στόχος μας ήταν να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να αντιληφθούν τους κινδύνους του καπνίσματος και να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες. Με την παρέμβασή μου, ελπίζω ότι καταφέραμε να διαμορφώσουμε μια συνειδητοποίηση για τη σημασία της υγιεινής ζωής και της αποφυγής του καπνίσματος.

SMOKE FREE GREECE ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΠΝΟΥ - Δρ. Βιττωράκης Στυλιανός
Image Source: Freepik