Ένα τσιγάρο την ημέρα είναι βλαβερό;

“Μην αναβάλετε μία απόφαση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Ζητήστε βοήθεια στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. ”

Την απάντηση σε αυτό το συχνό ερώτημα των καπνιστών έρχεται να δώσει μια πολύ μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Στη μελέτη αυτή καταγράφηκε με χρήση ειδικών ερωτηματολόγιων (που απαντήθηκαν τα έτη 2004-2005) η καπνιστική συνήθεια 290.000 ατόμων ηλικίας 59-80 ετών. Οι καπνιστές αυτοί παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2011 ώστε να ληφθούν απαντήσεις σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν να νοσήσουν από συχνά νοσήματα ή και να πεθάνουν σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ένα τσιγάρο την ημέρα είναι βλαβερό?
* Ένα τσιγάρο την ημέρα είναι βλαβερό?

Συμφώνα με τα αποτελέσματα της μελέτης όσοι επί χρόνια καπνίζουν συστηματικά το πολύ ένα τσιγάρο τη μέρα, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους μη καπνιστές και εννεαπλάσια (Χ9) πιθανότητα να πεθάνει από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με έναν που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.

Εκείνοι που καπνίζουν ένα έως δέκα τσιγάρα τη μέρα, έχουν κατά μέσο όρο 87% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ έχουν σχεδόν δωδεκαπλάσια (Χ12) φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων.

Από τη μελέτη αυτή φάνηκε, για μία ακόμα φορά, το αυτονόητο: Όσο νωρίτερα διακόψει κανείς το κάπνισμα τόσο μεγαλύτερο το όφελος. Βρέθηκε λοιπόν ότι όσοι διέκοψαν το κάπνισμα μετά την ηλικία των 50 ετών είχαν περίπου 44% αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με όσους διέκοψαν σε μικρότερη ηλικία.

Μην αναβάλετε μία απόφαση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Ζητήστε βοήθεια στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Πόσο καπνίζουν οι Έλληνες και πόσο εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα; (τελευταία δεδομένα)
Πόσοι καπνίζουν; Νεότερα δεδομένα για την Ελλάδα και τον κόσμο…

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *