Το φρέσκο (ακατέργαστο) γάλα μεγαλώνει γερά παιδιά… χωρίς άσθμα!
Η διαβίωση σε αγροτικό περιβάλλον (πχ σε μία φάρμα) έχει επανειλημμένα φανεί σε μελέτες ότι προστατεύει τα παιδιά από την εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος. Ένας σημαντικός παράγοντας που πιθανώς εξηγεί την προστατευτική αυτή δράση είναι η κατανάλωση ακατέργαστου γάλακτος που είναι διαθέσιμο για τα παιδιά στις περιοχές αυτές.
Η ευεργετική αυτή δράση του γάλακτος επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από μία μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JACI.
Η μελέτη αυτή (που ονομάστηκε PASTURE) συμπεριέλαβε 1133 παιδιά που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές σε 5 χώρες της Ευρώπης. Οι γονείς των παιδιών αυτών κατέγραφαν τις διατροφικές συνήθειες και τις ασθένειες που εμφάνισαν τα παιδιά τους από την γέννηση τους μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Η ανάλυση των ημερολογίων αυτών έδειξε ότι η αναλογία των παιδιών που ανέπτυξαν άσθμα ήταν σημαντικά μικρότερη στην ομάδα των παιδιών που κατανάλωναν τακτικά ακατέργαστο γάλα συγκριτικά με τα παιδιά που κατανάλωναν αγοραστό γάλα.
Το ακατέργαστο γάλα έχει σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση λίπους και ειδικά ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (σε σχέση με το παστεριωμένο, ομογενοποιημένο ή το γάλα χαμηλών λιπαρών). Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας και πρέπει επομένως να αποκτηθούν από τις τροφές. Είναι δε απολύτως αναγκαία πρόδρομα συστατικά για την σύνθεση αντιφλεγμονωδών μεσολαβητών.
“Η αναλογία των παιδιών που ανέπτυξαν άσθμα ήταν σημαντικά μικρότερη στην ομάδα των παιδιών που κατανάλωναν τακτικά ακατέργαστο γάλα συγκριτικά με τα παιδιά που κατανάλωναν αγοραστό γάλα…”
Οι μεσολαβητές αυτοί είναι αντι-αλλεργικές ουσίες που μας προστατεύουν από την εκδήλωση άσθματος και άλλων αλλεργικών αντιδράσεων.
Η ύπαρξη των λιπαρών αυτών οξέων είναι ο παράγοντας που εν μέρει εξηγεί τον λόγο για τον οποίο τα παιδιά που καταναλώνουν ακατέργαστο γάλα έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.
Οι ερευνητές της μελέτης αυτής δεν μπορούν να συστήσουν την κατανάλωση ακατέργαστου γάλακτος καθώς αυτό μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς που καταστρέφονται κατά την παστερίωση.
Αντίθετα προτείνουν να βρεθούν ηπιότερες μέθοδοι επεξεργασίας γάλακτος που θα διατηρούν τα ωφέλιμα συστατικά του και παράλληλα θα διασφαλίζουν την εξουδετέρωση πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών.